De invloed van vitamine C op onze huid

De invloed van vitamine C op onze huid

Sommige ingrediënten hebben zo’n opmerkelijke, positieve invloed op onze huid, dat ze wat extra aandacht verdienen. Vitamine C is een van deze bijzondere ingrediënten en we vertellen je in dit blog meer hierover.

WAT DOET VITAMINE C VOOR DE HUID?

Vitamine C haal je uit citrusfruit en een scala aan groenten, zoals broccoli, bloemkool en paprika. Het is goed voor je gezondheid, maar de afgelopen jaren is het hiernaast populair geworden als bestanddeel om niet alleen te eten maar in de juiste percentages en formule ook op je huid te smeren. Als je vitamine C eet dan bereikt namelijk maar een heel klein beetje vitamine C de huid. Daarom wil je het voor optimaal resultaat juist op de huid aanbrengen. De vitamine is een antioxidant met meerdere gunstige uitwerkingen op een (ouder wordende) huid: het maakt je huid meer stralend, effen (vervaging van pigment- en ouderdomsvlekken) en zelfs strakker en steviger. Vitamine C is een sleutelingrediënt in vele beautyroutines voor een heldere huid, want het verstoort de pigmentproductie en houdt ontstekingen in de huid op afstand. Volgens huidartsen helpt vitamine C de huid beschermen tegen veranderingen door UV ofwel schadelijk zonlicht dat in het ergste geval kan leiden tot een voorstadium van kanker. Hoe dit werkt? Vitamine C neutraliseert vrije radicalen, agressors voor je huid. Opfrissingscursus over antioxidanten (verwerkt in huidverzorging): ze voorkomen of verminderen schade aan cellen door de productie van zeer reactieve moleculen, genaamd vrije radicalen, te neutraliseren.

In andere woorden: antioxidanten, zoals vitamine C, helpen ons lichaam en huidcellen gezond houden. Een overzicht:

  • Vitamine C is een antioxidant die vrije radicalen, opgewekt door zonlicht maar bijvoorbeeld ook luchtvervuiling, bestrijdt om huidveroudering tegen te gaan;
  • Vitamine C heeft een hoge zuurwaarde, waardoor het bij aanbrengen in de juiste formule de huid triggert om zichzelf te helen door de productie van collageen maar ook elastine (nog zo’n bouwblokje voor een stevige, volle huid) te versnellen;
  • Vitamine C remt de melanine-productie, wat de huid ervan weerhoudt überhaupt maar verkleuringen zoals pigmentvlekken te vormen.

WAAROM VITAMINE C?

Dermatologen beamen: serums met vitamine C zijn effectiever dan crèmes. Natuurlijk, je zult wel iets uitdag- of nachtcrème met vitamine C halen, maar vooral een vitamine C serum kan je helpen aan een mooiere huid bij regelmatig gebruik. Vitamine C serum is bijzonder populair voor een mooie, stralende en jeugdig ogende huid. Dat is niet voor niks. Laten we allereerst bekijken wat een serum is: serums zijn zeer geconcentreerde huidverzorgingsformules, die speciaal zijn bedoeld voor een specifiek huidprobleem (van rimpels tot pigmentvlekken). Serums zijn opgebouwd uit kleinere moleculen, waardoor ze dieper in de huid kunnen doordringen en daar een stoot aan actieve ingrediënten kunnen inbrengen. Je brengt zo’n sterk vitamine C-serum aan na het reinigen en voor je moisturizer, dag- of nachtcrème.

WAT IS HET BESTE VITAMINE C SERUM?

Kwaliteit is extreem belangrijk als het op een vitamine C-serum aankomt. Pak je niet de juiste type vitamine C dan kun je net zo goed niet smeren. Dat klinkt wat drastisch, maar het is wel waar. De beste vorm van vitamine C is ascorbinezuur ofwel l-ascorbinezuur, de meest stabiele en effectieve vorm van vitamine C in huidverzorging. Naast hoogwaardig ingrediënten is het zaak dat het serum luchtdicht verpakt is – anders vervliegt de vitamine C na opening snel. Bij SkinCeuticals vind je diverse vitamine C serums voor verschillende huidbehoeften.

WAT VOOR EFFECT HEEFT VITAMINE C OP COLLAGEEN?

Er zijn veel ingrediënten waarbij wordt gesteld dat ze de collageenproductie stimuleren, maar in feite helpen ze de collageenhuishouding alleen stimuleren. In het geval van vitamine C is in meerdere studies aangetoond dat het direct werkt op collageen, waardoor je huid veerkrachtiger, volumineuzer, steviger en daardoor jeugdiger oogt. Er is in het bijzonder bij vitamine C aangetoond dat het collageen mRNA stabiliseert, waardoor het de collageenproteïne-synthese voor herstel van een beschadigde huid verhoogt. Dit gebeurt gelijktijdig met een afname in elastine-productie; de elastine proteïne wordt vaak over geproduceerd in antwoord op fotoschade, ofwel blijvende schade aan de huid door de zon en diens UV-stralen. Collageen is ook een proteïne, zelfs het belangrijkste bouwblokje in onze huid. De hoeveelheid collageen in je lichaam neemt alleen af naarmate je ouder wordt. Vitamine C kan optreden als ware anti-ager. 

WAAROM HEEFT JE HUID JUIST OP LATERE LEEFTIJD VITAMINE C NODIG?

Natuurlijk omdat de hoeveelheid collageen in ons lichaam daalt met het klimmen van de jaren. Dit kan vitamine C ofwel ascorbinezuur deels opvangen. Hiernaast hebben mensen vitamine C nodig om schadelijke oxidanten, zoals luchtvervuiling, onschadelijk te maken. Zo wordt oxidatieve stress, en daarmee massale afsterving van levende cellen, voorkomen. Hoezeer je jezelf ook beschermt tegen zonstraling met een goede SPF je zult altijd blootstaan aan wat schadelijke zonnestralen, die bijvoorbeeld ouderdomsvlekken opleveren. Vitamine C wordt geroemd als zeer doeltreffend bij ongewenste pigmentatie.

WAT IS DE BESTE VITAMINE C HUIDVERZORGING?

Geschikt voor elk huidtype, zijn SkinCeuticals vitamine C-antioxidanten strikt geformuleerd voor een verbeterde werkzaamheid, absorptie en – we hebben het belang hiervan al aangestipt – stabiliteit. Vitamine C in de vorm van L-ascorbinezuur wordt synthetisch verkregen of van nature gewonnen uit fruit en groenten. Ascorbinezuur mag dan ‘zuur’ in de naam hebben en een bepaalde zuurtegraad hebben, het is beslist niet gevaarlijk of agressief voor je huid. Zeker niet wanneer je met betrouwbare vitamine C-formules zoals die van SkinCeuticals in de weer gaat. SkinCeuticals C E Ferulic is een serum (voor een normale tot droge) met maar liefst 15% L-ascorbinezuur, maar ook 1% vitamine E en 0.5% ferulinezuur. Het is zeer gewild onder beautyredacteuren en dermatologen, omdat de transparante, bleekgele vloeistof effectief beschermt tegen vrije radicalen en daardoor rimpels en zonschade. Het wordt zelfs de ‘bron van eeuwige jeugd’ genoemd. Dit kun je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar het is wel een ijzersterke anti-aging formule. Hiernaast biedt SkinCeuticals ook het snel-absorberende serum (voor een vette, gemengde huid) Phloretin CF. Een werkzame antioxidanten-mix met 10% vitamine C, ferulinezuur en Phloretin. Van dit serum is wetenschappelijk aangetoond dat het diep in de huid penetreert. Voor een gevoelige huid is Serum 10 een aanrader.

(bron: SkinCeuticals)